Sekundær immundefekt betyder, at immunforsvarets evne til at bekæmpe infektioner er nedsat som følge af en erhvervet skade på immunforsvaret.
Årsag
Sekundær immundefekt kan ramme personer med lymfom, kronisk lymfatisk leukæmi, myelomatose eller personer, som har gennemgået en stamcelletransplantation. Andre årsager kan være kemoterapi, forbrændingsskader, nyresygdomme eller mave-/tarmsygdomme. Sekundær immundefekt kan også opstå, hvis immunforsvaret er svækket efter en organtransplantation.
Symptomer
SID viser sig ved hyppige, langvarige eller tilbagevendende infektioner i ører, bihuler, næse, luftrør og/eller lunger. Hos nogle er der tale om milde symptomer, hos andre er der sværere symptomer.
Diagnose
Diagnosen stilles på baggrund af sygehistorien. Ved hjælp af blodprøver kan man undersøge mængden af antistoffer i blodet.
Du kan her se en video med en dansk patient, Winnie, der har sekundær immundefekt, som følge af et sygdomsforløb med kronisk lymfatisk leukæmi (CLL). Her fortæller hun sin historie, sygdomsforløbet og hvilken påvirkning og indvirkning det har haft på hendes liv.